Amaç ve Kapsam
Amaç ve Kapsam
Türkiye’de hatırı sayılır bir geçmişe sahip sosyoloji yayınında yeni bir soluk olan Sosyoloji Divanı, büyük bir birikime dayanarak toplumsal sorunları, gerçekleri, durumları, ufukları ve sınırları geçmiş ile gelecek arasında durarak tartışma niyetinde. İnsan ve toplum hallerinin dünden bugüne, bugünden yarına değişen, yenilenen, farklılaşan, yeniden kurulan bir özelliğe sahip olduğu bilinciyle bir okuma, kavrama, anlama ve izah etme tavırı geliştirmek amacında olan Sosyoloji Divanı, insan ve toplumun dahil olduğu, beslendiği, etkilendiği ve etkilediği büyük çerçeveyi anlamlı kabul etmektedir. Kendini bu çerçeveye yerleştirmektedir.
Dergi, adındaki vurgunun da işaret ettiği gibi bir sosyoloji dergisidir. Sosyolojinin diğer bilim dallarıyla, söyleme biçimleriyle, sanat türleriyle, insanlık halleriyle ne kadar yakın komşu olduğu gerçeği tartışma götürmez. Toplumu anlama, kavrama, insanla hemhal olma adına nice kaynağı kendi duvarını örmede gerekli harç olarak görmektedir. Bu bağlamda tarih, sanat, edebiyat, ilahiyat, coğrafya, antropoloji, psikoloji ve diğer beşeri bilimlerle ünsiyet bağı kurmaktadır. Disiplinlerarası yaklaşımı önemsemekte, insan ve toplum gerçekliğinde bütün okumalara yer vermektedir. İnsan ve toplumun derdi, acısı, aşkı, imkân ve sorunları Sosyoloji Divanı'nın mecrasıdır. Ancak okuma biçiminde, sosyolojik dili ve bakışı öncelediği açıktır.
Yeni bir sosyolojik okuma ve bakış geliştirebilme, var olan birikimden hareketle bir sosyoloji geleneği oluşturma adına böylesi bir zeminden hareket etmektedir. Sosyoloji Divanı, akademik ve bilimsel bilgi ile diğer bilgileri harmanlamakta, kendine dahil etmekte, içeriğini böylece zenginleştirmektedir. Teorik ve kuramsal olanla güncel olan arasındaki bağı mercek altına almaktadır; güncelden teoriye, teoriden güncele geçişleri önemsemektedir. Büyük tarihsel ve toplumsal sorunlar ile biricik insanın küçük sorunlarının birlikte yer aldığı insanlık gerçeğini, mikro ve makro ayrımı yapmadan mercek altına almaktadır. Bu yüzden akademik metinlerin yanı sıra deneme, inceleme, portre, şehir, mekân, sinema ve fotoğraf yazılarına da yer vermektedir. Bir düşünce dergisi olmayı, sosyolojik bakış ile edebî ve entelektüel bakışı, akademik dil ile edebiyat dilini yakınlaştırmayı amaçlamaktadır. Bilimsel metnin öncelikle entelektüel bir metin olduğunu kesin bir biçimde söylemekte, genel düşünce iklimine, edebiyat ve düşünce ortamlarına dahil olmaksızın bilim üretmenin pek mümkün olamayacağını bilmektedir. Bu esasları gözeterek sosyolojide yeni bir soluk olmayı, farklı bir sosyoloji fikriyatı geliştirmeyi düşünen Sosyoloji Divanı, kendi sözüne ve diline dayanarak ilerlemekte ve konuşmaktadır.